Appar från Google Play som kan ta över din mobil

Appar från Google Play som kan ta över din mobilMalware på Google Play

Det har rapporterats ifrån flera håll att det finns malware(beskrivning av detta finns längre ner på den här sidan) på Google Play. En av sajterna som rapporterar om detta är arstechnica.com. Google brukar, så vitt jag vet, alltid göra sitt bästa för att rensa bort dessa appar. Men på senare tid verkar dom inte ha hunnit med.

Vad gör dessa appar?

I det här fallet är malware appar som tar kontrollen över din kamera och din mikrofon för att spionera på dig. Men ska man tro på appleinsider så är det betydligt värre än så. Såhär beskriver dom vad apparna kan åstadkomma:

”infect users, steal their photos and text messages, secretly capture audio or video, record their calls, download their web browser history and steal their email, Facebook and VPN account information” Läs mer här.

Vad är malware?

Malware är en sammanslagning av orden malicious software. På svenska kallas det för sabotageprogram. Det är ett program eller app som installeras på datorn, mobilen eller surfplattan utan ägarens godkännande. Därefter används det för att göra skada eller på något sätt sabotera för ägaren. Vanligt är att ens lösenord till olika tjänster samlas in. T.ex. facebook, mail och banken.
Vill du läsa mer om malware och internetsäkerhet så hittar du den väldigt hjälpsam artikel här.

Hur skyddar jag mig?

Appar från Google Play som i själva verket är malwareDet är oftast nya appar som Google inte har hunnit upptäcka och ta bort som är skadliga. Så vill man vara på den säkra sidan ska man undvika att ladda ner appar som inte hunnits ladda ner så många gånger ännu.

Techrepublic.com tipsar om hur du kan skydda dig på flera sätt. Jag rekommenderar dig verkligen att läsa den artikeln! Ett av tipsen är att använda appar som Lookout Security & Antivirus.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − 2 =