Android vs. iPhone

Efter några veckor med min nya mobil börjar jag känna mig redo för en jämförelse mellan Android och iPhone. Värt att känna till är att det här är en jämförelse mellan modellerna Samsung Galaxy s3 och iPhone 5s.
Jag har inte haft en iPhone tidigare, men däremot har jag haft HTC Legend och Samsung Galaxy s2. Så mina kunskaper om android är naturligt nog lite bredare.Android iPhone

Formatet
Min Samsung var ju rätt så bred, och låg därför inte bra i handen på mig som har väldigt små händer. Höll jag mobilen i högerhanden så kunde jag inte nå särskilt långt med höger tumme. Utan var tvungen att hålla i den med båda händerna. Det var inte något jag störde mig på då, jag lärde mig att leva med det på ett smidigt sätt.
Men nu när jag har använt min iPhone ett tag så känner jag en stor skillnad, en lättnad till och med. Den ligger perfekt i handen och jag har full funktionalitet med endast en hand. Den känns mer genomtänkt när det gäller just formatet.

Men när man väljer att utforma mobilen så att den ligger bra i handen på dom flesta, så kompromissar man när det kommer till skärmstorlek. Att läsa recept, se på videoklipp och liknande var lättare för ögat på min Samsung.

Operativ system

Den stor skillnaden, som dom allra flesta känner till, är att android är mer öppet för modifieringar än vad iOS är. Du väljer själv hur din hemskärm ska se ut och har möjlighet att lägga till widgets. Små program vars funktioner utspelar sig direkt på hemskärmen.
Hade någon frågat mig för två år sedan så hade jag inte gett upp den friheten. Jag ville styra hur min mobil såg ut. Men vid det här laget har jag tröttnat på att modifiera och finslipa upplägget.
Så att använda sig av iOS där man på sin höjd sorterar in apparna i olika mappar känns bara tidseffektivt. Inte som att jag går miste om något.

android vs iphone

Fingeravtrycksläsare

En fördel med android är att det inte är lika krångligt att ladda ner appar. Du behöver knappa in ditt lösenord ibland, men det är inte tillräckligt ofta för att det ska vara störande.
Så är däremot fallet med Apple-produkter. Oavsett om du har en Mac, iPhone eller en iPad så måste du knappa in ditt lösenord varje gång du vill ladda ner en app.
Det fina med iPhone 5s är fingeravtrycksläsaren. Håll fingret mot den när du vill ladda ner en app – och du slipper skriva in ditt lösenord. Otrolig lättnad! På min iPad har jag inte den lyxen och det är faktiskt något man börjar sakna efter bara några dagar med en ny iPhone.

Medföljande hörlurar

Apple-hörlurarna man fick förut var ju totalt värdelösa. Lyssnade man på musik så blev det inte en individuell upplevelse, utan snarare en konsert. Då dom var så dåligt isolerade.
Nu har dom utvecklats. Men av någon anledning så vägrar Apple göra riktiga in-ear hörlurar. Anledningen till det förstår jag mig inte på.
Hur som helst, det här är en punkt där Samsung vinner med hästlängder. Hörlurarna jag fick med min Samsung Galaxy S3(år 2012) använder jag fortfarande. Jag bara vägrar använda hörlurarna jag fick med min iPhone. Har till och med försökt ge bort dom till närstående för att vara snäll (”ska inte jag använda dom kan väl någon annan dra nytta av dom istället”), men det finns liksom ingen som vill ha dom.

Slutsats – Vilken är bäst egentligen?

Jag tror att svaret på frågan ”vilken är bäst?” beror helt på din ekonomi. Har du råd att spara ihop till en iPhone utan att gråta blod, då kommer du att bli nöjd. Men har du inte råd, eller bara känner att priset är för högt, då kan du självklart hitta ett bra android alternativ.

Glöm inte bort att det tillkommer en del kostnader utöver själva mobilen. Du bör investera i ett par bra hörlurar(gäller ej om du köper en Samsung) om du inte redan har det. Och framför allt ett skyddande skal!

You may also like...

4 Responses

 1. Ullrika skriver:

  Va skönt att läsa en jämförelse som inte är helt svart och vit! Ang lösenord på paddan så kan du inte slippa det helt och hållet, men under inställningar/allmänt/begränsningar kan du iaf välja om du vill ange lösenord vid varje appköp eller släppa det ”fritt” i en kvart efter varje lösenordsknappning 🙂

  • Sara skriver:

   Tack! Jag kan känna att det är svårt att bli helt ”såld” på iPhone när jag haft Android i flera år och faktiskt varit nöjd med det. Ser klara fördelar och nackdelar med båda alternativen.
   Och tack för tipset ang. lösenord på paddan, ska fixas direkt!

 1. 28 januari, 2016

  […] tidigare, när jag gick över från Android (som jag haft ”hela livet”) till iPhone. Du kan läsa det inlägget här. Nu när jag satt och läste de senaste tekniknyheterna så kom jag över en artikel hos Android […]

 2. 5 juli, 2016

  […] nöjd med det. Men jag var ändå nyfiken, varför är folk så frälsta i dessa iPhones? Jag skrev ett inlägg om hur jag upplevde övergången och skillnaderna jag stötte på längs […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 + ett =