Sherry Turkle: Connected, but alone?

Det här är ett TED-talk av Sherry Turkle som hon höll för några år sedan. Men trots att det här spelades in 2012 så tycker jag fortfarande att det är aktuellt.

Sherry är utbildad psykolog och berättar om sin teori att vi med hjälp av modern teknologi är mer sammankopplade. Vi har lättare för att kommunicera mer varandra, och håller denna kommunikationskanal öppen betydligt mer än vad vi gjorde innan smartphones kom. Men trots det har människor aldrig känt sig så ensamma.

Kolla gärna på hennes TED-talk och berätta vad du tycker!

Personligen tror jag att det ligger något i det hon säger. Det är lättare att hålla kontakten med folk idag. Jag har flyttat 95 mil ifrån min hemstad, men kan utan problem hålla kontakten med alla som bor kvar. Men all information, alla samtal och diskussioner som görs möjliga av smartphones kan även distrahera i vardagen.
Sitter du med mobilen i soffan när du vill koppla av? Är mobilen med på toa? Är den kanske till och med närvarande vid middagsbordet? Om svaret på någon av dessa frågor är ja – vad blir konsekvenserna?

Risken, som jag ser det, är att vi missar värdefull tid med varandra när vi har hela världen vid våra fingerspetsar. Det är värt att komma ihåg.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 5 =