Glid igenom tentaperioden med dessa appar

Att förklara vad man genomgår i en tentaperiod för någon som aldrig har pluggat på universitetet är i princip omöjligt. Det är något som måste upplevas för att förstås. Men en sak är säker, man tar till alla knep man kan för att ta sig igenom tentaperioden levande (och förhoppningsvis med ett godkänt betyg).

Med det i åtanke har jag sammanställt en lista som förhoppningsvis är till hjälp för alla er som genomgår tenta-p just nu. Jag lider med er, men hoppas att dessa appar och tjänster hjälper er på traven!

Lyssna

De flesta mobilerna idag har en förinstallerad app där du kan spela in ljudklipp. På iPhone heter den till exempel röstmemon och den är jättebra. Men det går även att ladda ner bra appar med samma funktion, som till exempel Cogi till android.
Den kan vara till stor hjälp inför tentan om du är trött på att läsa sida efter sida, efter sida… Ta fram appen och spela in när du läser upp några viktiga delar som du behöver nöta in. Sen är det bara att njuta av din vackra stämma några gånger 😉

Jag brukar använda mig av röstmemon under tentapluggandet när jag känner att det enda rätta är att slänga ut boken genom fönstret. Men vet att jag inte kommer lära mig allt i tid om jag tar ytterligare en kaffepaus. Då blir en kompromiss att sitta med boken i några minuter till och sen ta en promenad, dricka kaffe eller nåt med röstmemon i hörlurarna.

Titta

Har du kollat om det finns några hjälpsamma videor på YouTube inom ditt ämne? När jag skulle skriva tenta i databaser var YouTube min bästa vän! Utöver YouTube kan tjänster vara till god hjälp:

Kanske finns en kurs i ditt ämne med på dem sajterna? Ofta hjälper det att få samma ämne förklarat på ett nytt sätt om man känner att man har kört fast.

Nöta

När du har läst kursboken, gått på föreläsningar och vet på ett ungefär vad läraren tycker är viktigt att kunna i kursen. Vad återstår då? Att nöta, nöta nöta. Jag brukar göra det med Flashcards på min iPad, men det finns flera appar som fyller samma funktion. Quizlet är ett exempel som finns på webben, till iOS och android. Flashcards är ett jättebra sätt att verkligen ta till sig informationen!

Rita

Du kanske har läst, lyssnat, repeterat men känner ändå att vissa saker är så jädrans krångliga? Du är inte ensam, vissa saker är svåra att få grepp om. Det som kan hjälpa vid sådana tillfällen är att rita ut det i en tankekarta. Hur hänger alltihop? Det finns en hel del läsning om hur du får ut mer av dina tankekartor. Learning fundamentals är en bra palts att börja på.
Tankekartor kanske har bäst effekt om du gör dem med papper och penna. Men det finns bra appar också! MindMeister är en bra app som finns till iOS, android och på datorn.

Håll dig produktiv

Det som kan vara allra svårast under tenta-p är att hålla fokus på studierna. Du vet vad du borde göra, men precis allt annat lockar mer. Då kommer Cold Turkey in i bilden. Där kan du blockera hemsidor du inte får besöka under pluggtimmarna, något som förhoppningsvis leder till mer studietid. Cold Turkey är för dig med Windows. Har du OS X (mac) finns istället appen Self Control.
Om du istället vill planera pluggandet i detalj kan appen Pomotodo vara något. Det är en app som kombinerar pomodorotekniken med en todo-lista. Så att du verkligen får saker gjort!

Och slutligen…

När du har pluggat så mycket du orkar eller förmår och det enda som återstår är att skriva den där tentan, finns det bara en sak kvar att säga. Jag överlåter det till en ung Han Solo.

tumblr_nzn117Vj9m1t00wlao1_500

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + tio =