Tizen OS fungerar nu med Rasberry Pi

Jag läste på IDG att Tizen projektet vill göra sitt operativsystem mer välkänt genom att göra det kompatibelt med Rasberry Pi. Jag hade inte hört talas om det här operativsystemet tidigare, så jag blev nyfiken och läste på lite!

Vad är Tizen?

Tizen är ett open source operativ system som fungerar ihop med flertalet enheter. Wearbles, mobiltelefoner, surfplattor och skärmar i bilen är några områden de är verksamma inom sen tidigare. Men den här introduktionen till Rasberry Pi hoppas de på att öka användningen till IoT (Internet of Things) marknaden.
Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att Tizen är ett alternativ till Android, då båda är linuxbaserade operativsystem som främst riktar sig till användning i mobila enheter.

Open Source ger stora möjligheter

En av de stora fördelarna med open source är ju att du både kan vidareutveckla operativsystemet och anpassa det i stor utsträckning till dina egna projekt. Tillsamman med Rasberry Pi som delar dessa fördelar kan man åstadkomma otroligt mycket. Om du är nyfiken på vad man egentligen kan göra med en Rasberry Pi så rekommenderar jag CNET’s lista ”25 fun things to do with a Raspberry Pi” 🙂

Kan Tizen verkigen vara bättre än Android?

En av de första frågorna jag ställde mig själv när jag började läsa på var just ”Kan Tizen verkigen vara bättre än Android?”. Android är trots allt redan ett etablerat, snarlikt, operativ system. Men eftersom jag inte har testat Tizen själv ännu så är det svårt för mig att säga vad det har för fördelar över Android.
Det finns däremot många som har testat och jämfört, såhär säger några av dem dem:

Why I prefer Samsung Gear’s Tizen to Android Wear [Android Authority]
We should probably quit sneering at Tizen [The Verge]
Tizen vs Android [Mobilephones.com]
Tizen vs. Android comparison: is Samsung stronger than Google? [AndroidPit]

Här för att stanna?

Något som talar för att Tizen är här för att stanna är att stora företag som Samsung, Panasonic, Intel, Huawei och Fujistu är delaktiga i projektet. Eftersom de själva utvecklar hårdvara och produkter som använder sig av operativsystem av just det här slaget så får man ju anta att de själva står redo som kunder.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 2 =