DDOS attacker mot svenska nyhetssajter

Du har säkert hört att flera svenska nyhetssajter drabbades av DDOS attacker i helgen. Något som förvånar mig är att vissa nyhetssajter var väldigt snabba med att rapportera att dessa attacker hade sitt ursprung i Ryssland. Nu verkar vissa av dem ha ändrat så det står att attacken gick via Ryssland. Vilket känns mer rimligt.

Vad är en DDOS attack?

En DDOS (distributed denial-of-service) attack är när någon medvetet överbelastar en eller flera servrar, ofta med avsikten att få dem ur funktion. Det här görs genom att man skickar mer trafik till servrarna än vad de klarar av.
För att genomföra en DDOS attack använder man sig ofta av botnät. Vilket i det här fallet är en skara virusdrabbade datorer som bidrar till överbelastningsattacken, utan att datorns ägare känner till det. Man kan tydligen hyra botnät idag också. Exakt hur det går till, om det fortfarande rör sig om virusdrabbade datorer, vet jag inte riktigt.

Ett diagram över hur aktörer <em>kan </em>vara sammankopplade vid en DDOS attack

Ett diagram över hur aktörer kan vara sammankopplade vid en DDOS attack

Varför skulle attacken inte komma ifrån Ryssland?

Nu vet ju inte jag vem som genomförde DDOS attackerna. Jag spekulerar precis som alla andra. Men tänk dig att du skulle få för dig att attackera nyhetssajter.
Du tar tid på dig och förvarnar via sociala medier. Så du har förmodligen tänkt igenom och planerat det här ett tag. Då gör du det väl inte helt oskyddat och öppet från din personliga dator? Du har förmodligen planerat hur du ska genomföra attacken och hur du döljer din egen identitet.
Min gissning är att det dem har lyckats spåra till Ryssland inte är mer än en proxy, dvs inte de verkliga aktörerna bakom attacken.

Men nog ifrån mig, vad tror du? Vem ligger bakom attackerna egentligen?

You may also like...

2 Responses

  1. Ja tyckte också det var missvisande att de lade så mycket krut på att attacken kom från ”öst”. Känns som om det finns många som kan ligga bakom men fick känslan av att det handlade om migration och mediernas påstådda ”mörkande” av sanningen? Känslan jag fick när jag kollade in det där anonyma twitterkontot iallafall.

    • Sara Hellman skriver:

      Jaha, vad intressant! Jag har inte lyckats förstå riktigt vad de ville ge igen för. Men det låter troligt att det handlar om rapporteringen kring migration. Det är ju en av de mest diskuterade frågorna i samhället idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 13 =