Microsofts försök till AI gick sådär

Microsoft försökte nyligen marknadsföra sina framsteg inom artificiell intelligens och lanserade en chattrobot, som utvecklar sitt ordförråd och sina åsikter efter de konversationer folk har med den. 

Chattroboten döptes till Tay och det går att kommunicera med henne via flera sociala medier (bland annat Twitter). Det tog inte mer än 24 timmar innan Microsoft fick gå in och radera Tay’s tweets, då hon började slänga ur sig rasistiska uttalanden till höger och vänster.

Vad är Artificiell Intelligens?

Artificiell Intelligens, ibland kallat konstgjord intelligens, är försöken att skapa intellekt hos maskiner och/eller mjukvara. Det här är intressant för att exempelvis kunna ge robotar förmågan att agera likt en människa. Det är något som har varit på tapeten länge, jag minns minns att mitt första möte med AI var genom filmen A.I. Artificiell Intelligens som kom 2001. Jag var 11 år och tyckte synd om pojken som inte fick vara en riktig människa.

Vad sa Tay egentligen?

För att ge en tydlig bild av hur snett det verkligen gick när Microsoft lät allmänheten snacka med Tay har jag samlat några av hennes Tweets. Hon har lyckats samla på sig de flesta extremisternas åsikter…
TayAIFeminists

TayAIHolocaust

TayAITweet

Tay om Mexico

TayConcentration

TayAIBush

Så vad har vi lärt oss om AI?

Jag tror att vi kan konstatera att det finns en hel del forskning kvar att bedriva innan AI är redo frö att ens testas igen. Tay verkade helt sakna förmågan att kritiskt utvärdera det folk sa till henne. Men å andra sidan har många människor svårt med samma sak…

You may also like...

3 Responses

  1. Micke skriver:

    Jag skrattade förvisso en hel del när jag läste det där men vad jag förstår så baserades svaren på sådant som folk skrivit tidigare till Tay. Detta bevisar att cyberrymden är full av rasistiska troll…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =