Nu har FBI lyckats knäcka iPhone 5c

Jag läste hos IDG att FBI nu har lyckats hacka den iPhone som de sedan en tid tillbaka försökt kräva Apples hjälp med. Det gick ända till domstol, men FBI lade ner fallet då de hittat en lösning ifrån ett annat håll. Exakt hur de lyckades komma åt innehållet är fortfarande oklart, även om det finns gott om spekulationer.

En kort sammanfattning om terrordådet

I December förra året sköts 14 människor till döds och ännu fler skadades i en terroristattack i området San Bernardino, Kalifornien. Terroristerna försökte även fjärrutlösa bomber i området, men lyckades inte med detta. Polisen sköt senare under dagen ihjäl paret som låg bakom attacken.

Apple kopplas in

I den efterföljande utredningen hittades flera bevis mot båda terroristerna. Bland annat en iPhone 5c som skulle ha använts utav en av dem. Då FBI inte lyckades ta sig in i telefonen för att utforska innehållet vände de sig till Apple. Men där mötte de motstånd. Apple vill inte bistå med med den hjälp FBI efterfrågade, en bakdörr till deras mobila operativsystem. Anledningen, förklarade Apple, var att det skulle kompromissa säkerheten i deras produkter. Något de har som policy att aldrig riskera.

En reflektion ifrån min sida

Jag kan förstå att en myndighet som FBI förväntar sig assistans i den här sortens fall. Men jag är samtidigt förvånad över att de inte har interna resurser som kan lösa det här. Hade det t.ex. inte varit enklare att koppla in en annan myndighet, som NSA? De borde definitivt ha rätt kompetens.
När det gäller Apples ståndpunkt i frågan så känner jag att de inte direkt hade något val. De verkar på en väldigt konkurrensutsatt marknad, och ett av det slutna systemets (i förhållande till Android) största fördelar är bättre säkerhet. Om de lättvindigt hade hjälpt FBI att hacka en av sina egna produkter, så tror jag att det hade gett stora konsekvenser gällande kundernas förtroende för dem och produkternas säkerhet.

Bör man vara orolig som iPhone ägare?

Nej, det tycker jag verkligen inte. Jag har själv en iPhone och känner mig inte orolig. Attacken skedde i December och det har kommit uppdateringar för iOS sedan dess. Dessutom har de allra flesta modellerna fingeravtrycksläsare idag, vilket höjer säkerheten ytterligare. Det var något som iPhone 5c saknade.
Om du vill läsa mer om säkerheten fingeravtrycksläsaren i iPhone bidrar med så rekommenderar jag artikeln ”What is Apple’s new Secure Enclave and why is it important?” hos Quora. Den är fängslande!

You may also like...

1 Response

  1. Micke skriver:

    Alltså, jag kan nog också tycka att FBI borde ha kunnat få hjälp. Efter att ha läst i LA Times (http://www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-cia-pentagon-isis-20160327-story.html) om att CIA-trupper slåss mot Pentagon-milis i Syrien så har jag dock börjat fundera på hur samarbetet mellan myndigheter egentligen ser ut i USA…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =