Vi kollar närmare på blockkedjeteknik

Jag stötte på begreppet blockkedjeteknik för första gången när jag läste DI Dimension.
Där gick de igenom hur blockkedjetekniken är under utveckling och förväntas vara i drift inom nya användningsområden om ungefär fem år. Dvs runt år 2020. Då jag är väldigt intresserad av både teknik och investeringar blev jag nyfiken och bestämde mig för att läsa på mer om ämnet. Det här är vad jag hittade!

Historien bakom blockkedjeteknik

Även om du inte känner igen termen blockkedjeteknik så har du troligtvis hört talas om Bitcoin. Det är även här blockkedjeteknik används allra flitigast i dagsläget, det är nämligen den bakomliggande tekniken för att producera Bitcoin.

På senare tid har det dock blivit tydligt för allt fler att Bitcoin kanske inte blir den elektroniska valuta som tar över världen. Blockkedjeteknik å andra sidan, är en teknik som går att använda i många andra syften. Och det är där man är idag, i brainstorming sessioner världen över för att klura ut vad man kan använda den här tekniken till istället.

Bitcoin

Hur fungerar blockkedjeteknik?

När jag läste på var det här det absolut svåraste att få grep om. Hur fungerar tekniken egentligen? Den är invecklad, det kan vi börja med att konstatera. Så istället för att jag rör till det för dig, hänvisar jag till den här videon. En av de mer pedagogiska jag kunde hitta 🙂

Utmaningen: Hitta inkomstbringande användningsområden

Flera föreslår att man ska använda blockkedjeteknik till demokratiska val, för att reducera exempelvis valfusk. Problemet är att enorm datorkraft krävs för att producera något med blockkedjeteknik, vilket naturligt nog leder till att det behöver vara inkomstbringande också.

Ett annat användningsområde som det har varit mycket prat om är att blockkedjeteknik kan ersätta bankernas roll i pengatransaktioner. Genom att kapa bankernas inblandning pressas priserna, och folk får ha sina pengar ifred. Det här känns dock som något långsökt, eftersom bankerna har en sådan central roll i ett demokratiskt samhälle. Det är bankerna som lånar ut pengar till många nya företag, och utan sina avgifter har de inga inkomstkällor som finansierar det hela.

Pengar, pengar, pengar :)

Varför ska man välja blockkedjeteknik över något annat?

Trots att det just nu ser ut att vara en stor utmaning att faktiskt applicera blockkedjetekniken inom något specifikt område så finns det många fördelar med tekniken. The Brookings Institution, ett oberoende forskningsinstitut, beskriver till exempel blockkedejteknik som en underliggande teknologi med potential, som liknar den vi har sett i TCP/IP. Det är ingen dålig jämförelse!
Men kärnan i teknologin är behovet av säkra transaktioner. Det är vad varje tjänst som kommer använda sig av blockkedjeteknik kommer att vara i behov av. Visionerna kring tekniken är stora, men det alla slutligen landar i när de talar om den är just detta. Att blockkedjetekniken möjliggör säkra transaktioner över internet, på ett enkelt om billigt sätt, som vi helt enkelt inte har sett tidigare.

2 Responses

  1. Beatrice skriver:

    Bra inlägg! Hade svårt att få grepp om vad blockkedjeteknik var först!

  2. Tack för superintressant inlägg! Har ju hört om Bitcoin och the blockchain massa men aldrig riktigt vetat exakt hur det funkar eller vad som är ”grejen”! Nu fattar jag lite mer – och blev dessutom mer intresserad av att lära mig ännu mer. Grymt ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 5 =